Skip to content

DeLorean DMC-12

delorean-in-silverDeLorean DMC-12, ofte bare kalt DeLorean, var en sportsbil som ble produsert av DeLorean Motor Company for det amerikanske markedet mellom 1981 og 1983. Bilen er kjent for sine karakteristiske oppadstigende dører i stilen måkevinge, og en innovativ type karosseri med fiberglass og børstet stål. Bilen ble kjent og litt av en kultbil på grunn av det spesielle utseendet, og ble også brukt i Back to the Future-filmene.

Den første prototypen ble vist i 1976, og produksjonen begynte utenfor Belfast i Nord-Irland i 1981. I løpet av produksjonstiden ble det gjort flere endringer, blant annet på panseret, hjulene, og interiøret. Det ble laget rundt 9 000 DMC-12 før produksjonen ble avsluttet i 1983, bare to år senere.

DMC-12 var den eneste modellen produsert av selskapet, som ble slått konkurs da det amerikanske bilmarkedet stupte på grunn av den høye oljeprisen som følge av OPECs sanksjoner etter revolusjonen i Iran. Per i dag skal det likevel finnes mer enn 5 000 DeLorean biler.

I 1995 ble DeLorean startet opp igjen med samme logo og de delene som var igjen på en fabrikk i Texas. Dette var imidlertid ingen masseproduksjon, men bestillingsarbeid for spesielt interesserte. Tidlig i 2016 ble det bestemt at nye DMC skulle gå over til vanlig produksjon, og lage noen hundre biler som på det amerikanske markedet vil koste snaue millionen.

Hvorvidt den nye produksjonsserien vil bli en kommersiell suksess gjenstår å se, men det er helt klart et potensial der etter at bilen har fått mye oppmerksomhet i media i det siste. Det skyldes blant annet assosiasjonen med tidsmaskinen som ble brukt til å reise til 2015 i filmen Back to the Future 2, som det var mye blest om da det året endelig kom. I tillegg har DeLorean blitt eksponert i andre uttrykk for populærkultur, som i Macklemores video Thrift Shop.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.